0548-512343 (Rijssen) rijssen@baanautomotive.nl

Saab lijkt meer levens te hebben dan de gemiddelde kat. Het ziet er naar uit dat het Zweedse merk weer een reddende engel heeft gevonden.
Saab, of eigenlijk NEVS (National Electric Vehicle Sweden), balanceert al weer een paar maanden op het randje van de afgrond. Het merk kreeg tot 29 november de tijd om nieuwe geldschieters te vinden en dat lijkt gelukt. Het zou gaan om twee Aziatische autofabrikanten.

Wie die fabrikanten zijn, is nog niet bekend maar volgens de geruchten gaat het om Mahindra uit India en Dongfeng uit China. NEVS is voornemens nieuwe aandelen uit te geven, waarvan Mahindra het merendeel in handen zou krijgen. De nieuwe investeerder heeft een zogenaamde ‘term sheet’ ondertekend waarin staat dat zij direct geld zullen steken in het kwakkelende Zweedse merk. In eerste instantie gaat het om een maandelijks overbruggingskrediet van vijf miljoen euro om de dagelijkse kosten van Saab af te dekken.

De andere partner die betrokken is bij de herstructurering van Saab – vermoedelijk Dongfeng – zou een joint-venture met NEVS willen aangaan. De Zweden leveren hierbij technische oplossingen aan deze partij. De betalingen aan NEVS geschieden hierbij op voorhand. Onder de naam NEVS Industrial Services zou de fabrikant ook aan andere partijen kunnen leveren.

In februari moet de deal tussen NEVS en de twee nieuwe investeerders zijn afgerond. Klik hier om het complete achterliggende verhaal te lezen.

Bron: Autoweek