0548-512343 (Rijssen) rijssen@baanautomotive.nl

Volvo start in Scandinavië met een Proef waarbij auto’s elkaar gaan waarschuwen voor gevaarlijke situaties als een glad wegdek.

Göteborg en Oslo

Volvo heeft op dit moment een vloot van 50 auto’s rondrijden in Zweden. Die wordt nu flink uitgebreid naar 1.000 auto’s, die ook in Noorwegen moeten gaan rijden. De auto’s gaan met elkaar communiceren via een speciaal netwerk.

Waarschuwen

Bestuurders van de auto’s worden gewaarschuwd voor gladde stukken weg op hun route. Rijden ze zelf bijvoorbeeld over een bevroren stuk weg, wordt er automatisch een waarschuwing gestuurd naar andere weggebruikers die van dat stuk weg gebruik gaan maken. Om bestuurders in de buurt te waarschuwen, gaan ook de alarmlichten branden. Later moeten er meer functies bij komen. De techniek moet binnen een aantal jaar ook beschikbaar zijn op verschillende Volvo’s.

Strooien

Op termijn moeten de auto’s ook informatie door gaan geven naar de lokale overheden, die dan weer kunnen besluiten om strooiauto’s in te zetten voor de gladde wegdelen. Ook onderhoud aan wegen moet zo sneller starten, omdat duidelijk wordt op welke wegen vaak problemen zijn.

Bron: AutoVandaag